thank you followers

Friday, November 11, 2011

sketsa pilih kekasih

kita ni takat golongan remaja-remaja, kalau bercinta tu perkara biasa lah kan. makin hari orang kata makin sayang. bila makin sayang tu rindu makin membara. sebagai insan biasa, kita ada naluri untuk hidop bersama. 

tapi, hidup sebagai manusia yang berlandaskan ajaran dari penciptanya, kita mesti mencari seseorang yang boleh membawa kita. andai kata kita orang yang lama ikot arus dunia, kita perlukan seseorang untuk memimpin kita. jangan pulak kita cari orang yang menyesatkan diri kita.

entry hari ni, aku tak mahu merapu banyak. ni sketsa kehidupan. layan....

*************************************************************************
KENAPA LELAKI MACAM GINI

"you...you pandai masak tak? kalau you pandai masak, you ada ciri-ciri pompuan yang i suka tau...i suka pompuan yang pandai masak. nanti dah kawen senang lah, makan masakan isteri je. tak payah i nak merempat kat kedai mamak lagi dah..."




******************************************************

KENAPA POMPUAN TAK MACAM GINI

"you.... malam ni, mak ngan abah i ajak you makan kat rumah. lepas makan, kita solat sama-sama. you jadik imam ye? you boleh imamkan family i tak? kalau you boleh imamkan kami sekeluarga, you ada ciri-ciri suami idaman i tau...."




******************************************************

jantan-jantan yang ada ni akan jadi ketua keluarga satu hari nanti. aku tak nafikan memasak tu penting untuk wanita. kalau sorang wanita masih tak tahu memasak, agak ada kelainan disitu. tetapi, tak tahu memasak tak lah sama serious dengan tak tahu jadi imam. 

kalau ketua keluarga sudah berjalan hincut-hincut, macam mana pulak cara berjalan si anak-anak nanti..?



peringatan: selalu orang pilih berdasarkan pakej luaran. pakej dalaman yang payah nak cari tu, diambil mudah sama sekali. ye tak?


-peace yawww-


22 comments:

♥Lady Ainaa♥ said...

SETUJU!!! namun, yakin jelah... jodoh ni ditgn Allah... Yakin bhw, lelaki yg baik untuk pompuan yg bek dan sebaliknya...huhuhu..semoga kita dapat yg terbaik..Amin

Cik Gee said...

SETUJU!! oleh sebab tu, wanita zaman skrang nih tak bleh nak ikotkan kemahuan lelaki je. spt mana lelaki inginkan syrat2 tertentu, wanita pon bleh demi masa depan dan agama Islam anak2.. <3

unknown said...

Tapak skunk nie rame jugak laki bole Masak...yg part mengimami tue Aku sokong...laki mesti mampu, baru boleh Kawen...ha3x

cacamarba said...

bende ni abstrak..kalo dh jodoh,x kemana.tp yg penting usaha. :)

ayuna ayuni.. said...

lady ainaa:

ameen. semoga kita semua dapat yang terbaik untuk diri memasing yaww..

;)

ayuna ayuni.. said...

cik gee:

ya!! mcm gitu la kehendak hati ni. naseb ada yang paham. heheheh

ayuna ayuni.. said...

unknown:

yela. sebab tu ada mention kat atas.

bab yang kurang masak tu pon memang kelemahan pompuan.

tp kelemahan tak boleh masak tak seteruk kelemahan lelaki yang tak boleh jadi imam.

ayuna ayuni.. said...

caca:

yep..! betol. ayat "kalau dah jodoh" betol kalau digunakan sebaiknya.

ada yang main guna ayat tu hentam kromo je. tak kene dgn situasi.

;)

erleena said...

nnges kt snie wuu

Pendamba Mawar said...

like sangat2 la entri ni

Ku Azhar said...

hati yg suci datangnye dari clorox or sabun pencuci yang baik! belilah sunlight! hehehe ape yg den merepek nie..hehehe

Hilmi Razali said...

betul tu !!!! slalu aspek luaran y diberi prhatian

Aesya Zealous said...

ala aku reti masak pun xde sape pun nak..semua tgk luaran je skrg..xadil.. *emosi lak.* hahhaha

nollyfyenee said...

setuju sangat2..visit me at http://secantiknurani92.blogspot.com/2011/11/scoliosis.html
thanx

ayuna ayuni.. said...

arleena:

hahah...nanges pulak~~~

ayuna ayuni.. said...

pendamba:

thanks...heheheh

ayuna ayuni.. said...

ku azhar:

hahahah...thanks abah nyinggah sini...

ni mesti selalu tolong ibu nih! hahah

ayuna ayuni.. said...

hilmi:

yela. yang tu selalu orang tengok

ayuna ayuni.. said...

aesya:

sama kot ngan aku ni haaa....

ayuna ayuni.. said...

nolly:

thanks...:)

CouLeur de Chiqu3 said...

terbaik...mg aku dh buat entri cenggini..tp terperuk lama dlm drft..hohoo...


good..good... !!

kene educate mind people jgn asik igt k pompuan pndai masak je dipersoalkan .. saol lelaki menjadi imam patut diisukan orh kita2 kaum hawa nih...

M Fizan said...

betul2..perempuan sekarang tengok rupa paras jer.. bieber2, greyson2.. yang boleh jadi imam tak dipandang pun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...