thank you followers

Wednesday, November 2, 2011

kucing pon ada virus

aku ingat lagi, masa sekolah dulu. anis dengan izad selalu cerita cemana bella dirogol oleh miko. first time aku dengar, memang lah terkejot berok. tapi, lama-lama dah biasa dah dengan cerita cam gitu. aku pon dah tak heran sangat dah. tak lama lepas cerita tu, bella dah mula pregnant. anis punya lah sayang kat si bella ni. aku memang penggeli orang nya. aku tak minat kucing. so, bila pergi rumah anis. aku pandang gitu-gitu jela. aku tengok je si bella yang sarat mengandung tuh.




bagi sesiapa yang minat kucing, korang mesti lah happy sakan bila doktor mengesahkan kucing korang tu pregnant kan? mesti tak sabar-sabar dapat baby kucing baru. lagi-lagi kalau mak bapak kucing tu jenis yang comel-comel. macam tak dapat menahan je nak tengok muka baby kucing tuh, mesti double lagi comel ek.

hari ni aku nak cerita pasal kucing. hari tu jiran aku ada cakap pasal penyakit HIV pada kucing. time tuh, aku punya ilmu pasal ni cetek sangat-sangat. aku ingat jiran aku tuh bergurau senda. aku pon gelak la, memainkan ayat dia ni. dah bila aku balik rumah, aku pon carik kat pakcik google pasal penyakit kucing ni. ni apa yang aku dapat carik sikit-sikit. cukuplah untuk kita kongsi sama-sama. ye tak?




*************************************************************************
HIV- Human Immunodeficiency Virus vs FIV- Feline Immunodeficiency Virus

lepas je aku carik-carik pasal benda ni. aku dah dapat ilmu sikit dah. memang betol, kucing pon ada virus macam ni. cuma namanya, FIV khas untuk kucing. kalau HIV tu, khusus untuk manusia je.pelik kan? memacam lah pulak penyakit yang ada. tapi, kita jangan risau sebab FIV tak akan berjangkit kepada manusia dan HIV tak akan boleh berjangkit kepada kucing.


macam mana kucing boleh dapat FIV? 

-bila ada kucing yang bergadoh dorang mesti selalu main cakar-cakar dan gigit-gigit
-bila kucing-kucing ni melakukan 'persetubuhan'
-bila ibu kucing yang ada virus ni bagi susu badan kat baby kucing
-bila kucing derma darah sesama kucing tanpa menjalani pemeriksaan darah dengan teliti

cara untuk mengatasi kucing daripada dapat FIV? 

-kasi kucing tu sebab nak menegalakkan dorang ni bergadoh untuk merebot pasangan dan seks rambang sesama kucing
-elakkan dorang ni lepak merata-rata sebab takut dorang terjebak dengan kucing-kucing liar. kucing liar mungkin pembawa virus FIV ni kan.
-selalu bawak kucing pergi klinik untuk dapatkan vaksinasi FIV mengikut jadual yang betul.
-mengambil langkah berjaga-jaga bila ada kucing baru di kawasan rumah.
-kalau nak jaga kucing baru, buat pemeriksaan darah dulu sebelum biarkan kucing-kucing tu bergaul mesra.


**********************************************************************

aku harap, sesape yang terbaca entry aku ni akan dapat sedikit sebanyak ilmu pasal kucing ni. jangan jadik macam aku. bila orang cakap pasal virus ni, aku pk orang tu memain. kan dah nampak kebodohan diri sendiri. 

kepada sesapa yang ada maklumat tambahan, jom lah share ngan aku..!! hehe.




peringatan: sayangilah kucing anda. jangan biarkan dorang terlibat dengan penyakit yang tiada ubat ni.

-peace yawww-

16 comments:

Ku Azhar said...

FIV...tq..br tau..huhu...kucing ku dah arwah dh..org pukul smpai patah tulang blkng..blk umah tgk dia dok ngesot2 je..lps 2 mati T__T

era kecik said...

aik, kucing pon ade jugak? pelik.. pelik.. tq share info.. :)

ayuna ayuni.. said...

heheheh. kite same2 baru tau. :)

alahai. kesian kot kucing kau!

aku tak suka kucing tp....takziah!!

zahidahwahid said...

fah..nice info...baru tau ni....thank for sharing..

sebenarnya saya pun geli dengan kucing...^_^

New Entry: Dapat surat cinta

Comment je dapat dress percuma

Khairul Nisa said...

Tq for the information...

Cik AYU said...

http://norayuhidayah.blogspot.com/2011/11/cik-ayu-buat-1st-contest-jum-join.html

jum join ^__^

ayuna ayuni.. said...

zahidah:

tu la. ni pon tengah cari info lagi pasal ni.

nak jugak tahu lebih sikit kan.

:)

ayuna ayuni.. said...

nisa:

welcome yayang..!!

:) hehehheh

ayuna ayuni.. said...

cik ayu:

wah!!! macam sama nama.

haha. insyaallah...:)

Wie said...

Oo,, kucing pon ade virus rupenye, , tengkiu for this information, , hehe,

NURIN AFFIRA said...

baru tau kucing pun ada virus .
comel !

♛zILA kanak-KANAK riang♛ said...

wow..kuceng pong ade virus jugak ekk?
ingat kan b*bi je ader virus..esh4...
tapi kuceng tu comel gila weyh..

ayuna ayuni.. said...

wie:

welcome....:)

ayuna ayuni.. said...

zila:

hahahah..cik B tu virus lain.

yang ni, baru....

ayuna ayuni.. said...

nurin:

baru tahu kan...?

hehehehh

Pendamba Mawar said...

meaow2..:) bahaya2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...